Kékes Réka

Szexuálpszichológus vs. SzexFejlesztő

avagy szexuális terápia vagy önfejlesztés

kekes reka

Milyen problémákkal foglalkozik a szexuálpszichológus? Milyen szakmai kompetenciával rendelkezik? Miben különbözik egy szomatikus szexológus vagy szexuális fejlesztő tőle? Milyen témákkal fordulhatunk hozzá segítségért, milyen árban és formában?

a szexualitás létünk alapja

Az intimitás, valamint a szexualitásra, kapcsolódásra való igény minden ember számára kulcsfontosságú és meghatározó elemi ösztön. Mindenkit érintő és mélységében átformáló életterület, legyen az egy párkapcsolat, házasság, szexuális vonzalom vagy érzelmekkel átitatott együttélés valakivel.

A szexualitás az életterünket, választásainkat és jelenlétünket átható belső állapot, mely erőteljesen kihat a gyermeknemzésen túl a párválasztásunkra, az intimitásunkat átszövő tudatos vagy tudattalan energetikai-érzelmi hangulatunkra, közérzetünkre, hormonális folyamatainkra, és ebből kifolyólag jelenléte átitatja rövidebb vagy hosszabb távú döntéseinket is.

Ennek ellenére a kultúránkat meghatározó szexnegatív – tabukhoz, gátlásokhoz és szégyenhez kapcsolódó – társadalmi szokások, tudatos vagy tudattalan minták fokozottan rombolják az intimitás és vágy terét, mely a kapcsolatokban problémákhoz, elakadásokhoz, válaszutakhoz és válsághoz vezetik a partnereket.

ki az a szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus olyan diplomát szerzett szexológus, tehát szexualitást vizsgáló szakember, szexualitásra szakosodott pszichológus, mely a terápiás ülések alatt verbálisan segít tisztázni a kliensével, hogy mi lehet problémájának gyökere, lelki eredője. Feltárva a személyiség korlátozó és negatív mintáit, közösen keresik a választ arra, hogy milyen választások vezethetnek a konfliktusok megoldásához, érzelmi feloldásukhoz.

Tehát alapvetően a szexuálpszichológus olyan szexológus, aki nem a fizikai tünetekett, organikus eltéréseket, problémákat vizsgálja, mint az orvos, és nem is szexpedagógus, aki szexuális felvilágosítást ad a lakosságnak. Nem is klinikai szakpszichológus, aki kifejezetten szexuális rendellenességekre szakosodott, hanem olyan szakember, aki a konfliktust okozó érzelmi okokat, viselkedésmintákat, hitrendszereket és a személyiséget meghatározó felvett szokásokat térképezi fel, keresi azok okát, és esetlegesen azok megszüntetésének feltételeit.

MIT csinál a szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus célja leginkább problémafókuszú, személyiségorientált, és a szexualitás témakörét érintő lelki konfliktusokat a kommunikáció eszköztárán keresztül, egyéni vagy páros beszélgetések által tárja fel, kezeli.

A szexuálpszichológus olyan pszichológiai módszerekkel dolgozik, melyekkel hatékonyan orvosolhatóak a szexualitás okozta lelki problémák és visszanyerhető a szexuális egyensúly. Természetesen a szexualitás témaköre minden korosztályt érinthet, hiszen minden életszakaszban más nehézségek merülhetnek fel, legyen az a szexuális tapasztalatlanság, félretájékozottság, az életszakasz-váltáshoz kapcsolódó gondok, mint például az összeköltözés, gyermekszületés vagy az időskorhoz, betegségekhez kapcsolódó rövidebb és hosszabb távú szexuális nehézségek, problémák.

A szexuálpszichológus adhat tanácsokat, tippeket arra vonatkozóan, hogy milyen egy egészségesen működő szexuális élet, milyen nézőpontok és megközelítések azok, melyek megfelelő módon támogathatják a párok intimitását és gyönyörteli kiteljesedésüket, de szakmai kompetenciájuk nem terjed ki a tapasztalatorientált szexuális fejlesztésre.

Tehát a szexuálpszichológus célja a szexuális problémák feltárása és esetlegesen a megfelelő szexuális működésekre való rávilágítás, melyre szóban kerül sor, de nem kompetenciájuk a testalapú és tapasztalatfókuszú szexuális edukáció és önismeret.

Mi a különbség a szexuálpszichológus és a szexuális fejlesztő között?

A szexuálpszichológus és szexuális fejlesztő közötti lényegi különbség, hogy a szexuálpszichológus személyiségmintázat- és problémafókuszú, és a szexuális viselkedés megváltoztatását az elmeműködés korrekciójához kapcsolja, melynek a pontos célja a problémától való megszabadulás, vagy legalább a konfliktus megértése és elfogadása.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nehezen felismerhető a két szakma közötti határ, hiszen a negatív társadalmi hatások minden egyénre és kapcsolatra kihatnak, így valójában nincs olyan szexuális fejlesztő, aki ne találná szembe magát egy-egy szexualitást vagy kapcsolatot érintő problémával, konfliktushelyzettel, elakadással, és a szexuálpszichológus is lehet olyan helyzetben, amikor rádöbben, hogy a kliense valójában nincs problematikus helyzetben, csak egyszerűen keresi azokat a lehetőségeket, ahol szabadon, tabuk nélkül kérdezhet, fejlődhet, tapasztalhat egy szexpozitív szemléletű szakember javaslatai által.

KI IS VALÓJÁBAN A SZEXUÁLIS FEJLESZTŐ?

A szexuális fejlesztő gyönyörfókuszú, célja nem a konfliktus feloldására irányul, hanem azokra a megfelelő testi és érzelmi állapotokra, az ahhoz hozzásegítő szomatikus technikákra és testalapú módszerekre, mely felszabadult és kiteljesedett szexualitást eredményez. Így a szexuális fejlesztő alapjaiban gyakorlati útmutatást ad, de nemcsak szóban, hanem valóban test- és tapasztalatorientáltan is. Nem a konfliktusra fókuszál, hanem magára a fejlesztésre és a vágyott állapotok megteremtésére.

Ebből kifolyólag nem alkat-, személyiség- képesség- és mintafókuszú, hanem energia- jelenlét- érzékelés- és vágyfókuszú, így nem mintákat, szerepeket és viselkedéseket vizsgál, hanem újfajta lét- és tapasztalási állapotokat mutat meg, melynek következményeként a konfliktusokat felülíró új minták maguktól megjelennek anélkül, hogy arra súlyt helyeznénk.

A szexuálpszichológus sokféle témában nyújthat segítséget, ilyen például a negatív korai szexuális élmények feldolgozása, szexuális témájú testzavarokhoz kapcsolódó érzelmek feloldása, nem funkcionális jellegű erekciózavarok kezelése, pornófüggés kezelése, a szégyenalapú viselkedési minták megértése és átdolgozása, a szülés utáni női szerepek elfogadása, az orgazmuszavarok vagy orgazmus hiányának megértése, feldolgozása, nőgyógyászati műtétek lelki hatásainak kezelése, korai magömlés okainak feltárása, a szexuális vágyhoz kapcsolódó eltérések, értékek és igények összeegyeztetése.

A szexuális fejlesztő pedig legfőképpen gyakorlati, valamint szóbeli javaslatokon keresztül támogatja az egyéneket, párokat és csoportokat abban, hogy a szexualitásuk ismert és működő tartományai mellett felfedezhessék lényük ismeretlen és kibontakoztatásra váró területeit is.

Ezért a szexoktató vagy szexuális fejlesztő a szexuálpszichológus munkájához képest inkább a tanulásra, önmegismerésre és tapasztalatgyűjtésre fókuszál a lehető legbiztonságosabb keretek között, és ügyel arra, hogy a kliensével folytatott munkájában a fokozatosság elvét követve megteremti azokat a körülményeket, melyben a kliense nem traumatizálódik. Megtartja a közösen és konszenzuálisan megalkotott és javasolt kereteket, azokat nem lépi túl, valamint felismeri, ha a kliense nincs fejleszthető állapotban: szexuálpszichológus vagy egyéb terapeuta segítségére szorul.

MIT CSINÁL A SZEXUÁLIS FEJLESZTŐ?

A szexuális fejlesztő leggyakoribb szakterületei, amiben támogatni tudja kliensét: orgazmuskészség fejlesztése, hüvelyi, méhnyaki, méhszáji orgazmus elsajátítása, orgazmuskapacitás növelése, szexuális energiamegtartás, erotikus-szexuális társdinamika, szexuális energiaszabályozáshoz kapcsolódó ismeretanyagok átadása, erotikus masszázs, szexuális masszázs, prosztatamasszázs oktatás, testi vagy erotikus önkapcsolódás, szexuális fejlesztőeszközökkel, gyönyörtojással való munka, szexuális kommunikáció, szexuális határokra és vágyszükségletre irányuló önismeret, energetikai testorgazmus felépítése, szexuális önmasszázs kereteinek átadása, mélytorok vagy torokorgazmus elsajátítása, szexuális energiával, erotikus vágydinamikai gyakorlatok végzése, gyönyörtest és gyönyörszervek kiérzékenyítése, gyönyörtípusok összehangolása.

SZEXUÁLIS FEJLESZTÉS KERETEI

Mind a szexuálpszichológusok, szexuálterapeuták és a szexcoach-ok világában is egyre gyakoribb az online konzultáció, hiszen kényelmes megoldás lehet egyéni terápiát vagy konzultációt végezni anélkül, hogy az értékes időnket utazással töltenénk. Viszont az első ülések alkalmával ne akarjunk spórolni ezen, hiszen fontos, hogy testközelből felmérve tudjuk biztosítani magunkat arról, hogy a választott szakember valóban megfelelő számunkra.

A szexuális fejlesztés területén viszont nem javasolt az online kapcsolattartás, hiszen egy szexuális energiamunka, masszázs vagy erotikus önmunka esetén nagyon értékessé válhat a szexoktató, szexuális fejlesztő vagy bodyworker általi közvetlen visszajelzés, korrekció.

Az első állapotfelmérés és konzultáció is inkább a személyes találkozó keretein belül biztonságos, mind a fejlesztő, mind a kliens szempontjából, hiszen kiemelten fontos, hogy a szakember fel tudja mérni, hogy vannak-e traumához kapcsolódó blokkjaink, személyiségzavaraink, melyek mértékének függvényében lehet vagy lehetetlen szexuális edukációba kezdeni.

A szexuális önismeretnek is vannak olyan formái, mely online kurzusokon, képzéseken keresztül megvalósulhat, de ez leginkább az elméleti elsajátításra, gyakorlati elmélet anyagának átadására, vagy olyan alapozó gyakorlatok megvalósítására vonatkozik, mely még inkább a kísérletezés szakaszához tartozik, és amúgy is csak a későbbiekben korrigálható.

A szexuálpszichológus konuzultációs árak általában 15.000-20.000 ft-os áron mozognak tapasztalattól és elhelyezkedéstől függően. A szexuálpszichológus konzultációs időtartama átlagosan 50-60 percet vesz igénybe. A szexuális fejlesztők tapasztalati szakember révén magasabb árat kérhetnek egy-egy 80-90 perces konzultációért, akár 25.000-30.000 ft-os átlagáron is dolgozhatnak, de általában a szexuális fejlesztés teljes folyamata rövidebb idő alatt mehet végbe, mint egy hónapokig vagy évekig elhúzódó terápia. Egy minta elsajátításához 21 nap aktív önmunka, a minta megerősítéséhez és szokássá formálásához minimum három hónap szükséges, de a gyakorlatok otthon is végezhetőek. Egy konzultáció időtartama tehát egy-másfél óra is lehet témától függően, de a tapasztalati munka nem hosszabb 2-2,5 óránál, kivéve az erotikus-szexuális masszázsok elsajátítását, mely akár 4-8 órát is igénybe vehet.

Jelenleg a szomatikus szexológia tudománya és a szexualitás gyakorlatorientált megközelítése a társadalmi normákat és tabukat feszegető terület, emiatt a szexuális fejlesztők, szomato-szexuális bodyworkerek, erotikus masszőrök vagy surrogate-ek munkája államilag elfogadott, de nem támogatott, tehát nem tartozik az állami felnőttképzés alá.

Ha szeretnél mélyebb szexuális önismeretre szert tenni, az erotikus önfelfedezésedben lépéseket tenni, akkor szeretettel várlak egy egyéni beszélgetésre, melynek kereteiről ide kattintva tudsz olvasni. A gyakorlati szexuális fejlesztésről viszont itt találsz bővebb leírást.

Magyarországon a szexuális fejlesztők szakmai képzését és érdekvédelmüket a Szexpozitív Egyesület látja el, melyről ezen a linken találsz bővebb tájékoztatást. Ha pedig téged is hív a szexuális fejlesztés és önismeret szakmai edukációja, akkor a Szexuális Fejlesztő Képzés feltételeiről és lehetőségeiről itt találsz bővebb tájékoztatást.

 

szexuálpszichológus Kékes Réka

hasonló cikkek

Mik az éretlen női szexualitás jelei és hogyan lehet a vágytalanság érzését felülírni?
Mi is a szomatikus szexológia? Mit csinál egy szomatikus szexológus? Mire jó a szomatikus szexológia?
Mit jelent az a fogalom, hogy szexuális bodywork? Mi a szexuális bodywork pontos célja?
KR_emblema_koptatva6feh

erotikus tartalom

Elmúltál már 18 éves?
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmak megtekintésére vonatkozó szabályokat.