Szomatikus Szexológus?

avagy a szomatikus szexológia jelentősége

kekes reka

Ha elindulunk a szexualitásunk felfedezésének ösvényen, olyan fogalmakkal találjuk szembe magunkat, mint például a szexedukáció, szexológia, tudatos szexualitás, szexuális önismeret, tantra. De miért is fontos tudnunk, mi pontosan a szomatikus szexológia, illetve milyen tevékenységeket csinál a szomatikus szexológus és ennek miért is van jelentősége ránk nézve? Miben nyújt segítséget és miben különbözik a szexuális terápiák és a tantra világához képest, ha egy szomatikus szexológus támogatását kérjük?

MI is AZ A SZOMATIKUS SZEXOLÓGIA?

A szomatikus szexológia a szomatika (a latin eredetű soma szóból származtatva, mely testre vonatkozót, testhez kapcsolódót jelent) és a szexológia (mint az emberi szexualitás tudományos vizsgálata, kutatása) fogalmak összeolvadása.

 

A szomatikus szexológia tehát olyan kortárs, élvonalbeli ismeretek és gyakorlatok egyesítése (agykutatás, pszichológia, szomatika), melynek témája és célja az egyén szexualitásának fejlesztése, a testre irányuló tapasztalati ismerete.

 

A szomatikus szexológia elsődleges fókusza az a fajta „megtestesülés”: mélyebb jelenlét, tudatosság és önismeret, mely segíti a megértést, hogy mi is történik a testedben és a szexben. Ez a felszabadult és tudatos alapokra épített testi jelenlét felülírja az elme szexhez kapcsolt korlátozásait, és nagyobb teret ad a növekedésnek, játéknak, választásnak és élvezetnek.

MIT CSINÁL EGY SZOMATIKUS SZEXOLÓGUS?

A szomatikus szexológus szomatikus értelemben jól képzett, etikus és professzionális kereteket nyújtó gyakorlati szakember, aki elkötelezetten hisz abban, hogy saját szexualitásának szakmai keretek között történő erőteljes átdolgozása és az abból fakadó ismereteinek átadása életmegváltoztató lehetőséggé válhat mások számára.

 

Szexualitásának egyéni módon történő újraértelmezése, melyet saját erőforrásaira épít és általa fedez fel, kialakítja az önfelhatalmazás, önrendelkezés érzését, és e hozzáférés lehetőségét térképként kínálja fel mások számára is, mint az egyedi szuverén szexualitás alapját.

 

A szomatikus szexológus felkészültsége abban rejlik, hogy az ügyfele beleegyezésével fejlesztenek ki egyénre szabott gyakorlatokat közösen, melyek áthidalják az elme és test közötti szakadékot, teret adva a fizikai érzéseknek és érzelmeknek.

 

A légzésen, mozgáson, érintésen és hangon keresztül megteremtik azt az éber tudatosságot, melyek által az ügyfél képessé válik a szexualitásában felismerni valós érzéseiket, vágyaikat, és ebből cselekedni. Megtanulják, hogyan fejezzék ki valódi szükségleteiket, igényeiket, határaikat, és könnyen tudják differenciálni, képvisleni azokat.

MIRE JÓ EGY SZOMATIKUS SZEXOLÓGUS?

Mert a szomatikus szexológus által meghatározott tapasztalati munka azáltal válik oly hatásossá, hogy a kognitív ismeretek a testalapú fejlesztés által beépülnek a szexuális ismeretre törekvő, az önazonos intimitását és érzékiségét kereső fél életvalóságába. Mert a testi önismerettel összekapcsolt információk valódi tudássá válnak az egyén számára. Az utóbbi évek agykutatásai egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak ahhoz, hogy felismerjük, a szomatikus gyakorlatokra szükség van a pszichológiában, szexológiában és egyéb kliensközpontú segítői szakmában, terápiában.

 

A modern agykutatás sikereinek köszönhetően a szomatikus oktatás reneszánszát éli napjainkban és erőteljesen hozzájárul ahhoz, hogy hogy a szomatikus irányultságú szakemberek, szexológusok a világ azon szakmai csoportjához tartozhatnak, akiknek munkája úttörő fontosságúvá fog válni a közeljövőben.

 

A szomatikus fejlesztés az erre szakosodott szexológus által egy olyan tapasztalási teret nyit az egyén számára, melyben felfedezheti, hogy a test milyen módon kommunikál és küld üzeneteket, és vezeti az elmét a választás felé, valamint megmutatja a test tanulásának egyedi, sokféle és változatos módját.

 

A szomatikus szexológus célja, hogy felkészítse ügyfeleit az élet és szexualitás legkülönfélébb lehetőségeire, és hozzáférve erőforrásaikhoz képessé váljanak biztonságosan részt venni az élet, a létezés, az érzés és vágy sokrétű élményében.

szexuális önismeret - szexpozitív nyitott térben

A szomatikus szexológus nyitott teret ad a faji, nemi, szexualitáshoz kapcsolódó élettapasztalatbeli különbségeknek. Üdvözli ennek a sokszínűségét, változatos jellegét, egyedi megnyilvánulásait, és felkészült abban, hogy szakmaiságát ezekhez a körülményekhez igazítsa.

hasonló cikkek