Kékes Réka

Szexuális Fejlesztés vs. Szexuális Abúzus?

avagy a szexuális fejlesztés keretei

kekes reka

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi is zajlik az egyéni úton történő szexuális fejlesztés alatt. Történik-e érintés, behatolás vagy bármilyen szexuális interakció az egyének között, és ha igen, akkor milyen formában? Jön-e létre szex az oktatóval, és ha igen, akkor milyen keretek között? Történhet e egy ilyen folyamat során határsértés, tudatos erőszak vagy öntudatlan szexuális abúzus?

szexuális fejlesztés - ÚJ UTAKON

Amikor olyan dologgal találkozunk az életünkben, amivel addig még soha, a téma egyszerre hívja meg a kíváncsiságunkat és a bizalmatlanságunkat is. És mivel ismeretlen területre tévedtünk, a bizonytalanságunk miatt vezetést és iránymutatást igénylünk. Szeretnénk olyan vezetőt, akire rábízhatjuk magunkat, és biztonságos keretek között kísérletezhetünk, fedezhetjük fel a a lét különféle tartományait.

 

Így van ez a szexuális fejlesztéssel is, amire egyre nagyobb igény van az utóbbi években. Sokan ismerik fel annak a fontosságát, hogy a szexualitással foglalkozni kell. Elindulnak a szexuális önismeret rögös útján, és keresik azokat a segítőket, jártas szakembereket, akik ezen a területen dolgoznak. Szépen, lassan kinyílnak, rábízzák a szexuális fejlesztőre, szexoktatóra, szexcoach-ra vagy erotikus masszőrre magukat, aztán hónapokkal, évekkel később realizálják és döbbennek rá, hogy valami ott nagyon félrement. Csak később tudatosul, hogy szexuális abúzus egyértelmű vagy rejtett áldozataivá váltak.

a szexuális önismeret árnyékai

Egy olyan mély változásban és újraébredésben vagyunk a szexualitás témakörét nézve, mintha egy bombatámadás után zavarodottan felkelve keresgélnénk az aknák között a szűk és kivezető ösvényt. Vak vezet világtalant – a régi poroszos módszerek és elavult nézetek között bárminek örülünk, ami újszerű, izgalmas vagy kilép a megszokott keretekből.

 

És a szexuális önismeret olyannak tűnik, mint egy friss hegyiszellő az aknamező közepén. Érdekes, könnyed, provokatívan meghívó, lehetőségeket és kiutat kínáló. A lelkünk megtáltosodik már a gondolattól is, mert érezzük, hogy van valami megfoghatatlan tér, ahol félretéve az elfojtásainkat, szégyeneinket és szexuális nehézségeinket, beléphetünk egy új és igézően ismeretlen világba.

 

Keressük a fejlődési utakat, és nyitottak vagyunk bármire, ami határfeszegető, megszokottól eltérő, mert annyit éltünk már szexuális korlátozottságban, megfelelésben, hogy azt hisszük, a szexuális szabadságba bármi belefér.

SZEXUÁLIS EDUKÁCIÓ MINT REJTETT ABÚZUS?

De aztán kiderül, hogy mégsem. Utólag döbbenünk rá, hogy traumatizálódtunk, ha egyáltalán rájövünk. Mert a szexuális elnyomottságunkat úgy kompenzáljuk, hogy belehullunk a szabadosságba ugyanolyan érzéketlenséggel, ahogy azt előtte is tettük a szenvedés és feláldozás oltárán a házasságunkban, kapcsolatainkban, szexeinkben. Ahogy a testünket odadobtuk olyan helyzeteknek, amiről azt hittük, hogy rendben van, belefér – mert azt mondták, azt mutatták, azt erőltették -, ugyanolyan bizalommal adjuk oda magunkat – ha nem nagyobb nyitottsággal – egy erotikus masszőrnek, szexterapeutának, szexoktatónak is. Ugyanolyan naivsággal és befogadással, mert a másiknak „jobban kellene” tudnia, mi a jó nekünk, hiszen ő a szakember.

 

De sajnos jelenleg a szexuális edukáció is egy olyan fejlődő szakmai irány, olyan terület, ahol senkiben nem bízhatunk. Rengeteg olyan „szakember” van, akinek nem átdolgozott a szexualitása, ami azt is jelenti, hogy beviszi a fejlesztésbe a hiányait vagy szexuális félrecsúszásait anélkül, hogy tudna róla. Sokan keresgélnek a szexualitás nyomvonalán, de elfelejtik, hogy a hobbista önfejlesztés és a másokkal való kapcsolódási szükséglet nem egyenlő a megfelelő szakmai keretek elsajátításával. Még akkor sem, ha a téma a tabusítás és szakmai kiforratlanság miatt nem támaszt elvárásokat senki felé. Kijelenthetem, hogy szinte alig látok olyan szexuális segítőt, tantraoktatót, erotikus masszőrt, szexcoach-ot, aki képes lenne betartani a kereteket, és valóban tiszta teret tud adni a kliensének öntudatlanul meghívott szexuális abúzus nélkül.

a szexuális fejlesztés valós keretei

A szexuális fejlesztés célja az egyén szuverén, egyedi szexuális vágyterének a kibontása, erotikus önazonosságának a megerősítése. Ez egy olyan út, amelyben a fejlesztő segít a saját tapasztalati átdolgozottságán keresztül megmutatni a kliensének, hogyan tud valaki a saját felszabadultságához, szexuális intenzitásához kapcsolódni. Ezt megteheti szavakkal, pontos visszajelzésekkel, gyakorlatok és technikák átadásával, valamint megmutathatja a saját testi állapotainak bemutatásán keresztül. Illetve abban az esetben, amikor a már működő, autonóm, saját erőforrásokra épülő szexualitás megjelent, segít bevezetni a kliensét a társdinamikába is. Ilyenkor a szexuális fejlesztő egy olyan interaktív térbe helyezi őt az egymással való kapcsolódás által, hogy képessé váljon megtartani a szexuális jelenlétét a valós életterében és kapcsolódásaiban is.


Ehhez viszont nem kell fizikai szex, hiszen az teljes egészében megtörténhet az energetikai információk átadásán keresztül is. Nem kell behatolás ahhoz – semelyik fél részéről sem -, hogy egy megfelelő szexuális stabilizáció, intenzitás és kiteljesedés megtörténhessen. Sőt, csak bekapcsolnának a megszokott sémák, hiszen ki nem kapcsolja össze a szexét a magánéleti intimitásigényeivel?


Ezért egy szexuális fejlesztő elkerüli azokat a határmezsgyéket, ahol ezek a határok esetlegesen összemosódnának, és használja azokat a szakmai technikákat, melyek által azok tiszta és egyértelmű keretek között integrálhatóak. Kivétel, ahol pont ezeknek a területeknek a kapcsolódása sérült, de ott is megfelelő kerettartással.


Természetesen egy szexuális fejlesztő használja az intimitásteret, intenzitást, teljes jelenlétet és meghívottságot, ezzel támogatva a kliensét a folyamat kibontakozásához, de ha azt nem tudja uralni, vagy átlépi a session elején meghatározott kereteket, főleg anélkül, hogy jelezné, vagy megkérdezné, hogy az rendben van-e a kliense részéről. Nem is kevés erotikus masszőr vagy szexoktató alapból átlépi a határokat, vagy nem is állít kereteket, amelyek mögött sokszor tudattalan vagy épp önös érdekek húzódnak.


A szexuális fejlesztés egy olyan tiszta és biztonságos tér, amelyben elméleti és gyakorlati információkat kapunk, és ami a mi javunkat szolgálja. Vezetve és beavatva vagyunk anélkül, hogy az oktató a saját céljára használná a helyzetet, vagy szexnek kellene történnie.


A szexuális gyönyör útjának megtapasztalásában sosem kell sérülnünk vagy szenvednünk ahhoz, hogy fejlődhessünk. A mi döntésünk, hogy mi az, ami az utunkon valóban kibontakoztató erővel bír, még ha kihívás is, és mi az, ami már csak hátráltat minket vagy olyan befogadhatatlansággal bír, hogy nem tudjuk végül megugrani. Egy valódi szexuális fejlesztő abban segít, hogy megtaláljuk azt a kihívásokkal teli ösvényt, mely a biztonságos, izgalmas, de tényleges veszélyek nélküli kiteljesedésünkhöz vezet.


Ha szeretnél tiszta, védett térben fejlődni, szexuális önismeretre szert tenni, akkor érdemes felkeresni egy traumainformált szakembert, szomatikus szexológust, aki megfelelő keretek között támogat téged – szexpozitív szemléletben, szexuális abúzus nélkül. Ezekről a lehetőségekről a szexuális fejlesztés és bodywork címszó alatt olvashatsz az egyéni folyamatok leírása között. Ha pedig szexuális trauma vagy abúzus ért, akkor annak szomatikus kezeléséről itt olvashatsz

szexologus_hatterkep_01

hasonló cikkek

Mik az éretlen női szexualitás jelei és hogyan lehet a vágytalanság érzését felülírni?
Mi is a szomatikus szexológia? Mit csinál egy szomatikus szexológus? Mire jó a szomatikus szexológia?
Mit jelent az a fogalom, hogy szexuális bodywork? Mi a szexuális bodywork pontos célja?
KR_emblema_koptatva6feh

erotikus tartalom

Elmúltál már 18 éves?
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmak megtekintésére vonatkozó szabályokat.