Kékes Réka

Pina vagy Jóni – A Gyönyör Központja

avagy MI A JÓNI VALÓDI JELENTÉSE

Mi a jóni, mi a jóni jelentése, hogyan érdemes megközelíteni annak üzenetét és jól integrálni, mint fogalmat? Hiszen ha elkezdesz foglalkozni szexuális önismerettel, tudatos szexualitással, tantrával, akkor a jóni, mint fogalom, előkerül előbb vagy utóbb, így egy ponton szükségessé válhat annak megértése és tisztázása.

A JÓNI JELENTÉSE

A jóni jelentése mögött a yoni szanszkrit eredetű szó áll, melynek magyarosított és angolra átfordított változata is egyaránt „szent templomot” jelent a fogalmi meghatározások szerint. A jóni gyakorlatilag a női külső és belső nemi szerveket foglalja magába, melynek férfi megfelelője a férfi gyönyörszerv elnevezése, a lingam. A jóni jelentése kiterjed a vulva, vagina és egyéb szexuális gyönyörszervek, mint például a petefészkek vagy a méh részeire is.

A jóni vagy yoni természetesen nemcsak egy fizikai szervrendszer elnevezése, hanem több síkon meghúzódó jelentéstartalommal is bír, melyet érdemes kitisztázni, mielőtt használni kezded azt a mindennapokban, a szexuális önismereti, tudatos szexualitással, tantrával foglalkozó körökben.

Ezt azért is szeretem kihangsúlyozni, mert a szexualitás tabusítása és megszégyenítése oly mértékű a kultúránkban, olyan mélyre engedte méregfogait, hogy tudatosítás nélkül ezek a fogalmak nagyobb kárt okoznak, mintsem építenék szexuális tudatosságunkat.

JÓNI MINT ÉRTÉK

A jóni jelentése hordozza azt a tiszteletet, megbecsülést és tudást, hogy a női gyönyör hatalom, erő, érték, és az ahhoz vezető kapu vagy belépési pont maga a jóni. Hiszen a jóni nemcsak az öncélú élvezet és kéj lehetőségét ajánlja fel, hanem az élet misztériumát is egyben. Sőt, még ennél is tovább mennék. A jóni fizikailag és energetikailag kibontakozó, megnyilvánuló tere kifejezetten a gyönyör útján keresztül teljesíti ki és tárja fel az életet számunkra. Illetve nemcsak a fizikai fogantatás és születés szintjén, hanem mélyebben értelmezve a teljes teremtés és bevonzás viszonylatában is.

A női szexualitás olyan életerő, teremtőerő, kreatív energia, mely a gyönyör által vonz és teszi az életet magáévá. Értsük ezt jól.

Ezért a jóni a szexualitás szentélyeként értelmezhető inkább a testünk templomában, melyet a jóni általi gyönyör ragyogtat fel, teszi azt vonzóvá, mágikussá, olyannyira varázslatossá, hogy az a szexuális-erotikus karizmán, vonzerőn túl minden értelemben hatást gyakorolhat, jelentse ez a szexuális vagy párkapcsolati életterületeken túl meghúzódó tartományokat: az alkotás, önfejlesztés, azonos nemű barátságok, együttműködések terét is.

Amikor jóniról beszélünk, erről a megfoghatatlan és láthatatlan erőforrásról beszélünk, melynek nagysága előtt meghajlunk, teljes lényünkből tisztelgünk.

a JÓNI jelentése, szexnegatív ÜZENETEI

Viszont a jóni fogalmának átvételével és átültetésével nemcsak esélyt adtunk, hogy újraértelmezzük a szexualitás valódi célját és értékeit, hanem elismertük, hogy saját fogalmaink oly szinten vulgarizálódtak és félreértelmeződtek, hogy annak eredeti jelentését, és az azzal való kapcsolatot elvesztettük. Ezzel elfogadtuk a vereséget, amit a prüdéria és szégyen gyakorolt ránk.

Nem beszélve arról, hogy a jóni vagy lingam fogalmát olyan tartományokba helyeztük fel, mely az árnyékszexualitás ellentételezéseként eltávolodik emberi valóságunktól, szexualitásunk realitásától. A tantra és egyéb spirituális szexet kínáló iskolái a vulgarizáció és a szexuális leamortizálódás helyett a gyönyört olyan elérhetetlen misztikummá tették, mely által a normatív, de örömteli szexuális kapcsolódás értéktelenné és haszontalanná vált. A jóni pedig vágyott, de elérhetetlen céllá. Istennőképzők, királynőtanfolyamok, jóni beavatások és szakrális jóni gőzölések végtelen árnyéklabirintusává.

Ezért is kell megállnod egy pillanatra, mielőtt a jóni jelentése tudattalanul is szókészleted részévé válna, hogy feltehesd azt a kérdést, mit teremt ez számodra és mások számára? Tudatosabbá teszed a világot általa, megfelelő mintákat táplálsz vele, vagy épp ellenkezőleg – olyan üzeneteket képviselsz tudattalanul, amelyek szexuális kultúránkat még szélsőségesebbé formálják, még nagyobb káosszá változtatják?

JÓNI VAGY PINA?

A pinád szent, gyönyört adó, erővel átitatott és felszabadult, ha természetes módon hagyod létezni. A természet mindenkinek felajánlja a létezés könnyed lehetőségét, orgazmikus valóságát anélkül, hogy milyen elképzelésekkel ruházod fel. Sőt. A pina inkább elérhetetlenné válik a megfelelések-elvárások tengelyének kifeszítettségében. A pinád egyszerű módon szent, önmaga halandóságában és öntörvényűségében.

Ezért azt keresd, neked mi teremti a természetességet, könnyed erőt, szexuális felszabadultságot. Milyen erővel ruházod fel e fogalmakat, melyik áll hozzád szégyen és túlértékelés nélkül a legközelebb?

Én, mint szexuális önismeretet oktató szomatikus szexológus, azt is szeretem megvizsgálni, hogy a helyzetben mi ad többet. Milyen kontextusban használom e szavakat, milyen környezetben. Sokszor szeretem kimondani a pinát, mert nem több már, mint ami. Levegősen és mégis nyomatékkal tölti ki a teret, nem hazudik, nem másít, nem alacsonyít, csak négy laza betűkapcsolatban létezik. És amikor kimondom, felébreszti a teret. De ha idegeneknek fogalmazok, akkor a pina a jóni szó kimondása helyett inkább szexuális gyönyörszervvé vagy izgalmi gyönyörterületté válik. Ha pedig magamról beszélek, akkor belátva szenzitivitásom határait, punciként emlegetem azt, jelezve annak kifinomult karakterét és az ahhoz javasolt viszonyulási módot.

A jóni hatalom, de nemcsak a benne lakozó élet lehetőségének tekintetében, hanem annak viszonylatában is, hogy az egyéni szexualitásod szintjén hogyan értelmezed azt, milyen valódi kapcsolatot alakítasz ki vele, mivel támogatod életerejének megnyilvánítását és felszabadítását, és az is része a gyönyörre való felhatalmazásodnak, hogy azt a valós környezetedben hogyan képviseled. A jóni életed része, de a teremtőerő nemcsak a szavak kimondásával válik láthatóvá és érzékelhetővé, hanem azáltal, hogy milyen erővel töltöd meg azt. Ezért talán a legkiteljesítőbb, ha kimondva és ízlelgetve a pinád mélyéről, a pinaerőd teljességén keresztül töltődik meg jelentéstartalommal és valósággal. Ez a jóni jelentése, valódi valósága és eredendő jelentősége.

Ha pedig szeretnél olvasni a jóniról, és arról hogy hogyan tudod fejleszteni orgazmus- és gyönyörkészségedet, akkor olvasd el a Jóni Tojás Használata és Célja című cikkemet.

Ha pedig szeretnél te is, mint minden szexuális önismereti utat járó nő, otthonra egy napi használatra szánt jóni tojást, akkor a Rituii szexuális fejlesztőeszközöket forgalmazó oldalán tudsz közülük válogatni, ha a linkre kattintasz.

szexologus_hatterkep_01.webp

hasonló cikkek

Hogyan növelheted orgazmusképességedet a gyönyörtojás használata által?
Mit is jelent az a fogalom, hogy jóni tojás vagy gyönyörtojás? Milyen okból és céllal használjuk?
KR_emblema_koptatva6feh

erotikus tartalom

Elmúltál már 18 éves?
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmak megtekintésére vonatkozó szabályokat.