Réka Kékes

MI AZ ÉRETLEN NŐI SZEXUALITÁS?

avagy VÁGYTALANSÁGBÓL A GYÖNYÖRBE

kekes reka

A női szexualitás témájában szeretnék pár gondolatot megosztani, melynek az egyik nagy topikja a vágytalanság kérdése, valamint az ehhez kapcsolódó eszköztelenség és ennek a megváltoztatására irányuló törekvések.

ÉRETLEN NŐI SZEXUALITÁS?

Gyakran fordulnak hozzám nők azzal a kéréssel, hogy segítsem őket kihúzni a vágytalanságból, mert szexuális blokkjaik vannak, nem vágynak a partnerükre, nem élveznek, nem nedvesednek, úgy érzik, nem tudnak hozzáférni a szexuális izgalmukhoz, és blokkoldásra van szükségük.

De ahogy elkezdünk erről beszélgetni, vagy érintem őket azzal a céllal, hogy felmérjem az állapotukat, a szexuális motívumaikat, hogy mi az, ami gátolja őket a felszabadult gyönyörük megélésében, kiderül számomra, hogy a vágytalanságuk oka nem a vágyuk elvesztése, hanem pont a szuverén izgalmuk kifejletlensége, szükségleteik felismerésének, a működésükre való rálátásuknak, valamint az önmagukkal való elmélyült kapcsolatuknak az éretlensége. Röviden úgy is fogalmazhatnék, hogy nem ismerik a testüket, és azon keresztül a gyönyörükhöz vezető utat.

De hogyan lehet a vágyat elveszíteni úgy, hogy igazából még valójában meg sem született, ki sem bontakozott? És egyáltalán ez hogyan eshet meg fizikailag érett és akár már a negyvenes, ötvenes éveikben járó nőkkel, akik mögött akár hosszabb párkapcsolatok, éveken át tartó szexuális kapcsolatok állnak? Milyen jelei és következményei vannak a szexuális éretlenségnek?

ÉRETLENSÉG FENNMARADÁSÁNAK OKAI

A válaszom az, hogy azért, mert a szexualitásukat a partnerük igényeiből építették fel, annak feleltek meg, annak a terében léteztek, abból táplálták a vágyukat, és magukénak tekintették addig a pontig, míg az a hevület a partner részéről az energetikai egyenrangúság, a kölcsönös izgalmi vonzalom hiányában tudattalanul erodálódni nem kezdett. A vágy napról napra észrevétlenül is teljesítménykényszerré és üres cselekménnyé vált a partner részéről, és a nő már nem tudott a másik szexuális teréből létezni, talán mert a férfi érettebbé vált, és igényt érzett a fizikai stimuláción túli tartományokra, vagy mert már nem volt elég a másik testének szimpla látványa, vagy egyszerűen csak megunta ezt a méltánytalan apaszerepet, hogy neki kelljen kibontani a társát nap mint nap a szexuális öntudatlanságból.

Az éretlen szexualitással rendelkező nőknél azt tapasztalom, hogy amikor már nem viszi őket a folyó, mintha felébrednének egy mély álomból. Gyakran ez akkor következik be, amikor a férjük elhagyja őket, vagy megcsalja más nőkkel, mert nem tud valójában és mélyen kielégülni, hisz az egész kapcsolatban egyedül volt az ágyban a farkával.

Ezek a nők a kislányból valaki szeretőjévé válnak, majd anyaként teljesítik a női szerepüket, de elfeledkeznek arról, hogy ezekhez szükséges az a belső női erő, ami arról szól, hogy a nő önmagára ébred – felfedezve önnön szükségleteit, igényeit, határait, és mindazt, ami a szuverén önfelhatalmazása és az abból kibontakozó, valós, önmagára irányuló, tapasztalatokból megszülető vágyidentitása mögött áll.

Ha ez a korszak, mely a “szűz lány” archetípusának felel meg, nem éri el a célját, akkor a nő – nem felismerve az igényeit és ebből kifolyóan a vágyait – csak a megfelelésből fakadó szolgálatra lesz képes, és a döntéseit vágy nélkül, fejből és mások által tanult tervek alapján tudja kivitelezni.

ÉRETLEN NŐI SZEXUALITÁS TESTI JELEI

Ez a test szintjén úgy mutatkozik meg, hogy gyakran érzéketlen, de nem azért, mert blokkolja a felé érkező információkat, ellenáll azoknak, vagy védekezik ellenük a negatív múltbeli élmények hatására, hanem ellenkezőleg: nem ismeri fel a rá irányuló hatásokban, érintésekben a lehetőségeket, az idegrendszere azokat ismeretlen üzeneteknek dekódolja. Az érzéseket nem tudja mihez kötni, összefüggésében és linearitásában látni, megfelelően ráilleszteni azt a gyönyörtérképére.

A szexuálisan éretlen vagy kifejletlen nő az ingerekre nem vagy nagyon lassan reagál, az intimitás ellazult és szeretettel teli mezejéből nehezen lép az izgalmi felébredettség felé, ha pedig ez a partnere hatására mégis megtörténik, tehát beindul látva és érezve a másik izgalmát, akkor gyakran zavarttá válik emiatt, mert nem integrált az érzés. Mivel az izgalma nem az övé, nagyon hirtelen el tudja veszíteni a vággyal való kapcsolatát, melyek általában hirtelen felvillanó érzetek, és amelyek a másikkal való azonosulásban beszakadnak a testükbe, majd hirtelen ok nélkül távoznak is, ha telítődött az amúgy is befogadásban zártabb test.

Ezek a nők nem ismerik a testüket, és nem azért nem tudják kifejezni, mit szeretnének, mert szégyellik azt vagy nem akarnak túl önzőek lenni, hanem mert tényleg nem tudják, mire vágynak. Bizonytalanok, nem reagálnak – miközben vágynának reagálni – , mert a testük nem tudja, hogyan is kell azt érezni. Gyakran átadják az irányítást, és ha élvezik a szexet, van orgazmusuk, akkor azt a partnerükhöz kötik. Ők sosem maszturbálnak, nem kényeztetik magukat, mert nincs eszköztáruk hozzá, és olyankor nem is igazán éreznek izgalmat, csak a férfival való kapcsolódásban, mert akkor van valamiféle tűz, ami irányt mutat számukra.

A SZEXUÁLIS FELÉBREDÉS ÚTJA

A szexuális éretlenségből van kivezető út: a nőnek megtalálni az önszereteten és figyelmen keresztül az önmaga felé irányuló ösvényt, mely a testének felfedezésén és a vele való érzéki kapcsolat kialakításán keresztül vezet. Megfelelő szomatikus szakember, szexuális fejlesztő vezetésével eszközöket kaphat arra vonatkozóan, hogyan nyithatja és szabadíthatja fel a lélegzetét, teheti erotikussá a mozdulatait, hogyan érzékenyítheti ki a mellét, a csiklóját, hüvelyét, hogyan mélyítheti el az izgalmát anélkül, hogy azt a férfi kontextusába helyezné.

Ha szeretnél előrébb lépni a női szexualitás fejlesztésének témájában, akkor ajánlom az online ORGASM ACADEMY programomat vagy a személyre szabott egyéni foglalkozásaimat, mely gyakorlatorientált módon vezet be a gyönyörképességed megalapozásába.

szexologus_hatterkep_01

hasonló cikkek

Mi is a szomatikus szexológia? Mit csinál egy szomatikus szexológus? Mire jó a szomatikus szexológia?
Mit jelent az a fogalom, hogy szexuális bodywork? Mi a szexuális bodywork pontos célja?
Miben különbözik egy szexuálpszichológus és egy szexuális fejlesztő munkája egymástól?
KR_emblema_koptatva6feh

erotic content

Are you over 18 years old?
By entering, you accept the rules for viewing adult content.